sign01.jpg
Σκουπίδια - Υπερκαταναλωτισμός

ΣΤ΄ τάξη - 2009 - 2010
  
greenbt.jpg Η χωματερή της Δουρούτης   greenbt.jpg Φανάρια, ανεξέλεγκτες χωματερές   greenbt.jpg Σκουπίδια στο πεζοδρόμιο   greenbt.jpg Θάψιμο απορριμάτων   greenbt.jpg Σκουπίδια στο σπίτι  greenbt.jpg Σκουπίδια στο σχολείο    greenbt.jpg Κατασκευές   greenbt.jpg Στο πάρκο της γειτονιάς μας   greenbt.jpg Διαχείριση απορριμάτων τα παλιά χρόνια   greenbt.jpg Σούπερ μάρκετ   greenbt.jpg Επίσκεψη στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών.   greenbt.jpg Στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης   greenbt.jpg Ενημέρωση  

 

ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  

 Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις (7 Μαίου 2010)

 

Στις 7 Μαΐου οι τάξεις Ε΄και ΣΤ΄ επισκεφτήκαμε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να πληροφορηθούμε ακόμα μερικά πράγματα για το φετινό μεγάλο μας θέμα, την ανακύκλωση. Όταν φτάσαμε αντικρίσαμε ένα πολύ μεγάλο κτίριο με πολλές σκάλες. Μας υποδέχτηκε η κ. Γεωργία και μας οδήγησε στο Εργαστήριο Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που ανήκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου, δηλαδή σ' αυτό που σπουδάζουν αυτοί που θέλουν να γίνουν δάσκαλοι. Το εργαστήριο ήταν μια αίθουσα με αρκετούς πάγκους και καρέκλες, πολλούς χάρτες στους τοίχους αλλά και μερικούς υπολογιστές στη μία πλευρά του..
 
panepistimio_ioanninon_01.jpg
 
Σε λίγο ήρθε ο καθηγητής κ. Απόστολος Κατσίκης και μας έδειξε στον βιντεοπροβολέα μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τα σκουπίδια και τους τρόπους που τα διαχειρίζονται οι άνθρωποι σε διάφορες περιοχές τους κόσμου. Έτσι ξεκινήσαμε από τις ανεξέλεγκτες χωματερές της Ελλάδας και φτάσαμε στα αυτόματα συστήματα της Σουηδίας. Ξέρατε ότι στη Σουηδία πολλοί κάδοι δεν μετακινούνται ποτέ από τη θέση τους αλλά επικοινωνούν μέσα από σωλήνες με ένα κέντρο όπου συλλέγονται όλα τα απορρίμματα χωρίς να χρειάζεται να βγαίνει το σκουπιδιάρικο του δήμου να τα μαζεύει;
 
 
Το σύστημα λειτουργεί με αέρα που σπρώχνει τα σκουπίδια προς το κέντρο που συλλέγονται. Ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών γίνεται από τους πολίτες που ρίχνουν τα υλικά στον κατάλληλο κάθε φορά κάδο.  
 
Πρέπει να σας πούμε ότι είχαμε φέρει από το σπίτι μας από μία τσάντα με διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως μας είχαν πει, για να φτιάξουμε με αυτά τη δική μας αφίσα για την ανακύκλωση. Έτσι και κάναμε.
 
panepistimio_ioanninon_02.jpg panepistimio_ioanninon_03.jpg
 
panepistimio_ioanninon_04.jpg
 
Πήραμε από ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι και αρχίσαμε να κατασκευάζουμε τις αφίσες μας. Χωριστήκαμε σε διάφορες ομάδες ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιούσαμε: Η ομάδα του χαρτιού, του γυαλιού, του αλουμινίου κτλ. Μερικά από τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας βλέπετε παρακάτω.
 
panepistimio_ioanninon_14.jpg  panepistimio_ioanninon_13.jpg
  
panepistimio_ioanninon_05.jpgpanepistimio_ioanninon_06.jpg
  
Αφού τελειώσαμε τις κατασκευές μας, ξεναγηθήκαμε στα γραφεία του κτιρίου όπου είδαμε ότι σε αρκετά από αυτά υπήρχε ειδικός μπλε κάδος για ανακυκλώσιμα υλικά. Στη συνέχεια πήγαμε στην αίθουσα υπολογιστών όπου είδαμε πώς λειτουργεί ο "διαδραστικός πίνακας" και μάλιστα τον δοκιμάσαμε και οι ίδιοι γράφοντας πάνω του με έναν μαρκαδόρο που δεν είχε μελάνι! Η κυρία διευθύντρια μάς είπε ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε κι εμείς έναν τέτοιο πίνακα στο σχολείο μας!
 
panepistimio_ioanninon_08.jpg
 
panepistimio_ioanninon_07b.png
Αναζητείται έργο τέχνης - Ευτυχώς το είχαμε βγάλει φωτογραφία:
panepistimio_ioanninon_07.jpg
 
Μετά από αυτό βγήκαμε στην αυλή του κτιρίου όπου υπήρχε ένας μεγάλος μπλε κάδος για ανακυκλώσιμα υλικά. Εκεί πετάξαμε όσα υλικά μάς περίσσεψαν από αυτά που είχαμε φέρει για να φτιάξουμε τις αφίσες μας. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τους κάδους ανακύκλωσης. Τα υλικά αυτά πηγαίνουν στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών στη βιομηχανική ζώνη που επισκεφτήκαμε πριν από μερικές μέρες και για το οποίο μιλήσαμε κιόλας εδώ.
  panepistimio_ioanninon_09.jpg
  
Την ίδια επίσκεψη έκαναν μετά από μερικές μέρες και τα παιδιά της Γ και Δ τάξης και έφτιαξαν και αυτοί μερικά καλλιτεχνικά έργα από ανακυκλώσιμα υλικά. Κάποια από αυτά βλέπετε παρακάτω:
 
panepistimio_ioanninon_10.jpg panepistimio_ioanninon_11.jpg
   panepistimio_ioanninon_12.jpg
   

    Αρχική σελίδα

  Το σχολείο μας

    Η περιοχή μας
    Εγκαταστάσεις
    Ιστορικό
    Το προσωπικό
    Τάξεις, μαθητές
    Επικοινωνία

  Δραστηριότητες

    Ημερολόγιo 
    Ευέλικτη ζώνη

  Για τους μαθητές

    Για όλες τις τάξεις
    ΣΤ' Τάξη
    Ε' Τάξη
    Δ' Τάξη
    Γ' Τάξη
    Β' Τάξη
    Α' Τάξη

  Για τους γονείς

    Πληροφορίες