Υλικό για την ΣΤ' τάξη

Παρακάτω κάντε κλικ στην κατηγορία - μάθημα που σας ενδιαφέρει, για να εξερευνήσετε το υλικό για την τάξη σας. Για να ανοίξει η κάθε εφαρμογή, κάντε  κλικ πάνω στην εικόνα της. 

 

Γεωγραφία Φυσική Ιστορία Μαθηματικά Γλώσσα Άλλα

 

Πολυχάρτης της γης

Ένας χάρτης της γης που στο κάτω μέρος του μπορείτε να επιλέξετε (τσεκάρετε) τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν να δείτε: Θαλάσσια ρεύματα, Συντεταγμένες, Κράτη και πόλεις, Κλιματικές ζώνες, Ζώνες βλάστησης, Θερμοκρασίες και Βροχοπτώσεις, .Στα αριστερά της σελίδας μπορείτε να βλέπετε το υπόμνημα κάθε χάρτη που εξηγεί τα χρώματα και τι αντιπροσωπεύουν.

 

Πολυχάρτης της Γης

 

 Από: e-γεωγραφία

  

Μαθαίνω τις χώρες της Ευρώπης

Μάθετε τις χώρες της Ευρώπης σε 20΄ παίζοντας. Κάντε κλικ στη χώρα που γράφει το πανό από το αεροπλανάκι που περνάει από μπροστά σας και μαζέψτε πόντους. Όποιος μαζέψει 360 πόντους (χωρίς κανένα λάθος) είναι ο νικητής.

 

 

Αν δεν ξέρετε μια χώρα, πατήστε "Παύση", ψάξτε στο βιβλίο σας, εντοπίστε την στο χάρτη και κάντε κλικ πάνω της.Αν το καταφέρετε χωρίς παύσεις, τότε είστε πραγματικά ο σούπερ νικητής.

 Από : Κοσμάς Αθανασιάδης

    

Μαθαίνω τις πρωτεύουσες της Ευρώπης

Επιλέξτε τη σωστή πρωτεύουσα στα κράτη που σας ζητούνται από μια λίστα με όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Κάνοντας κλικ στο "Βοήθεια" πάνω δεξιά, μπορείτε να μάθετε τις πρωτεύσουες πριν αρχίσετε το παιχνίδι.

 

Πρωτεύουσες της Ευρώπης

 Επίσης δοκιμάστε και τα παρακάτω:

Μεγάλα ποτάμια της Ευρώπης

Μεγάλες οροσειρές της Ευρώπης

 

Μαθαίνω τις χώρες του κόσμου

Μάθετε τις χώρες του κόσμου παίζοντας. Πριν όμως δοκιμάσετε τις γνώσεις σας με την κάθε άσκηση, κάντε μια καλή εξάσκηση στην αρχική σελίδα της κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε χώρα για να μάθετε ποια είναι ποια, γιατί μετά, σε κάθε λάθος θα αφαιρούνται βαθμοί. Δε θα είναι εύκολο να γίνετε πρωταθλητές αν δεν κάνετε πρώτα καλή εξάσκηση.
 
ΕυρώπηΑφρική
europi_tasis.png

Από: Παύλος Τάσης

 

Όλα τα γεωγραφικά κουίζ του κόσμου (στα αγγλικά)

Κουίζ για όλες τις ηπείρους, όλα τα κράτη, τις πρωτεύουσες, τα ποτάμια της γης και άλλα πολλά. Μόνο που είναι στα Αγγλικά. Ευκαιρία λοιπόν για λίγη προπόνηση στα Αγγλικά σας. Εξάλλου στις περισσότερες περιπτώσεις (εκτός από μερικά ευρωπαϊκά κράτη ή αυτά με μακραίωνη ιστορία) οι ονομασίες είναι σχεδόν ίδιες. Δηλ. τι Αργεντινή, τι Argentina.

Σε πολλά από τα κουίζ, αν δεν ξέρετε μια χώρα, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια: κάνοντας διπλό κλικ πάνω στο χάρτη. Θα ανοίξει ένα μικρό τετραγωνάκι που θα σας ρωτάει αν χρειάζεστε συμβουλή (Need a hint?). Κάνοντας κλικ πάνω του, συνήθως ανοίγει ένας νέος γκρίζος χάρτης όπου μόνο η χώρα που ψάχνετε είναι χρωματισμένη με κόκκινο. Ίσως όμως και να σας δείξει και με διαφορετικό τρόπο αυτό που ψάχνετε (π.χ. αναβοσβήνοντας τη χώρα στο χάρτη όταν κάνετε κλικ στη βοήθεια).

 

 Απο : ilike2learn
 
   

Η διώρυγα του Παναμά

Αν νομίζατε ότι η διώρυγα του Παναμά είναι σκαμμένη σαν αυτή της Κορίνθου π.χ. κάνατε λάθος. Η απόσταση εκεί είναι πολύ μεγάλη και κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο. Για το λόγο αυτό τα καράβια χρησιμοποιούν μια λίμνη που βρίσκεται μέσα στο έδαφος του Παναμά. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η λίμνη βρίσκεται ψηλότερα από τη θάλασσα και τα καράβια θα πρέπει να "ανέβουν" σ' αυτή για να περάσουν στην άλλη άκρη και μετά να ξανα - "κατέβουν" πάλι στη θάλασσα (στον άλλο ωκεανό).
Πώς γίνεται αυτό; Παρακολουθήστε τις κινούμενες εικόνες και θα καταλάβετε. 

 

 

  Από : Κοσμάς Αθανασιάδης

  

  

Η ατμόσφαιρα της γης  

Δες τα στρώματα της ατμόσφαιρας της γης και διάβασε πληροφορίες γαι καθένα απο αυτά.  Αν θέλεις να δεις από τι αέρια αποτελείται ο ατμοσφαιιιρικός μας αέρας κάνε κλικ από κάτω στο "Τα συστατικά του ατμοσφαιιιιρικού αέρα".

  

  Από: Κοσμάς Αθανασιάδης - e-γεωγραφία

   

 

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες 

Η κίτρινη κουκκίδα είναι ο τόπος που θες να βρεις τις γεωγραφικές συντεταγμένες του.
1. Κούνησε την κίτρινη κουκκίδα πάνω - κάτω με το ποντίκι και πρόσεξε πώς αλλάξει το γεωγραφικό πλάτος (βόρειο - νότιο).
2. Κούνησε την κίτρινη κουκκίδα δεξιά - αριστερά και πρόσεξε πώς αλλάζει το γεωγραφικό μήκος (ανατολικό - δυτικό).
3. Τσεκάρισε με κλικ, κάτω δεξιά, το κουτάκι που λέει "Εμφάνιση λεπτομερειών" για να δεις τα ονόματα των κυριότερων παράλληλων και του 1ου μεσημβρινού. 
4. Πάτα την κόκκινη κουκκιδούλα κάτω δεξιά στην οθόνη, εκεί που λέει "Εμφάνιση, απόκρυψη πλέγματος" για να δεις τις βασικές γραμμές που ορίζουν τις συντεταγμένες.
5. Κάτω στο τέλος της σελίδας, εκεί που λέει "Θυμήσου...", πέρνα το ποντίκι πάνω από τη λέξη "Μεσημβρινοί" ή πάνω από τη λέξη "Παράλληλοι" για να τους δεις στην υδρόγειο σφαίρα.

 

 Από: Κοσμάς Αθανασιάδης - e-γεωγραφία

  

  

Το εσωτερικό της γης και οι σεισμοί

Μερικές απλές παρουσιάσεις από το Υπουργείο Περιβάλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων διασκευασμένες από το δάσκαλο Κοσμά Αθανασιάδη.

Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά μπορείτε να μάθετε τόσο πολλά για το εσωτερικό της γης:

 

 

Η γέννηση των ηπείρων, - Οι λιθοσφαιρικές πλάκες, - Η κίνηση των πλακών, - Το εσωτερικό της γης, - Σεισμοί στην Ελλάδα και ο σεισμογράφος είναι μερικά από τα διαδραστικά βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ στους παραπάνω συνδέσμους.

 Από :ΥΠ.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. και Κοσμάς Αθανασιάδης

   

 

  


    Αρχική σελίδα

  Το σχολείο μας

    Η περιοχή μας
    Εγκαταστάσεις
    Ιστορικό
    Το προσωπικό
    Επικοινωνία

  Δραστηριότητες

    Ημερολόγιo 
    Ευέλικτη ζώνη

  Για τους μαθητές

    Για όλες τις τάξεις
    ΣΤ' Τάξη
    Ε' Τάξη
    Δ' Τάξη
    Γ' Τάξη
    Β' Τάξη
    Α' Τάξη

  Για τους γονείς

    Πληροφορίες