sign01.jpg
Σκουπίδια - Υπερκαταναλωτισμός

ΣΤ΄ τάξη - 2009 - 2010
  
greenbt.jpg Η χωματερή της Δουρούτης   greenbt.jpg Φανάρια, ανεξέλεγκτες χωματερές   greenbt.jpg Σκουπίδια στο πεζοδρόμιο   greenbt.jpg Θάψιμο απορριμάτων   greenbt.jpg Σκουπίδια στο σπίτι  greenbt.jpg Σκουπίδια στο σχολείο    greenbt.jpg Κατασκευές   greenbt.jpg Στο πάρκο της γειτονιάς μας   greenbt.jpg Διαχείριση απορριμάτων τα παλιά χρόνια   greenbt.jpg Σούπερ μάρκετ   greenbt.jpg Επίσκεψη στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών.   greenbt.jpg Στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης   greenbt.jpg Ενημέρωση  

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΟΤΑΝ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙ Η ΓΗ, ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
ΣΤ1

Μια μικρή παιχνιδιάρικη σφαίρα ταξιδεύει εκατομμύρια χρόνια στο ίδιο μονοπάτι γύρω από ένα ζεστό ήλιο. Μαζί της ταξιδιώτες εμείς τα παιδιά, τα φυτά, τα ζώα. Θέλουμε αυτό το ταξίδι να συνεχίζεται αιώνια…
 
dromoikadoi_5.jpg
 
Χρειάζεται όμως αυτή η μπαλίτσα, η γη μας, τη δική μας συμπαράσταση. Σεβασμός, αγάπη, φροντίδα στο περιβάλλον. Όχι μόνο στο δικό μας, αλλά και το πιο μακρινό.
 
Αν μια κουκίδα μακρινή αρρωστήσει, ο πόνος της, οι συνέπειές της θα φτάσουν και σ’ εμάς. Πώς; Θα ταξιδέψουν με τον αέρα, τα πουλιά, ίσως και με κάποιο πλοίο, όπως πριν περίπου 500 χρόνια ταξίδεψε μια τρομερή ασθένεια από την Ασία στο λιμάνι της Βενετίας.
  
Στις τροπικές περιοχές του πλανήτη άνθρωποι, ζώα και σκουπίδια ζούσαν μαζί. Εμφανίζεται η μολυσματική αρρώστια «πανώλη», που σημαίνει πανωλεθρία. Στην Ευρώπη μόνο από το 1346 ως το 1356 θέρισε 25 εκατομμύρια ανθρώπους. Στη χώρα μας την τελευταία εμφάνιση την έκανε το 1912.
 
dromoikadoi_6.jpg
 
Σήμερα καταπολεμιέται με τον αντιπανωλικό ορό, γι’ αυτό έχει περιοριστεί πολύ. Όμως στις Ινδίες εξακολουθεί να ενδημεί εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης.
 
Σεβασμός λοιπόν στο περιβάλλον όλης της γης από μικρούς, μεγάλους, ηγέτες, βιομηχανίες, γιατί στο ταξίδι της είμαστε όλοι επιβάτες.
 
dromoikadoi_7.jpg  dromoikadoi_8.jpg
 

 
 ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  
ΣΤ2
 

 

   

Αν σκεφτούμε για λίγο πριν πετάξουμε κάτι στα σκουπίδια, (αναποδογυρίζουμε τον σκουπιδοτενεκέ στο πάτωμα της κουζίνας και χωρίζουμε τα πάντα σε κατηγορίες), τότε  θα έχουμε πετύχει το στόχο μας.
Αν αναρωτηθούμε από πού προέρχονται όλα αυτά που αγοράζουμε και πού πηγαίνουν, ίσως να αρχίσου¬με να κάνουμε καλύτερες επιλογές σχετικά με το τι αγο¬ράζουμε και τι το κάνουμε όταν πια δεν μας είναι χρήσιμο.
. Μπορούμε να σταματήσουμε, ή τουλάχιστον να περιορίσουμε, το γιγάντιο κύμα σκουπιδιών που κατα¬λήγουν σε τεράστιες τρύπες στο έδαφος ή στην πυρά.
. Μπορούμε να διασκεδάσουμε και παράλληλα να αισθανθούμε καλύτεροι άνθρωποι, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος  μας.

 

  parousiasi_anakyklosi.jpg

 

 "Ανακύκλωση τώρα" - Ενημερωτική παρουσίαση (αρχείο Power Point)

 

  

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

•    Ελαφρύνετε τον σκουπιδοτενεκέ σας: Αφαιρέστε ότι μπορεί να κομποστοποιηθεί
•    Χωρίστε τα σκουπίδια  σε: πλαστικό γυαλί- αλουμίνιο- χαρτί μπαταρίες κπλ
•    Ενημερωθείτε ξεκινώντας για τους τρόπους μείωσης των απορριμμάτων: την
κομποστοποίηση, την α¬νακύκλωση (Κομποστοποιήστε όλα τα απορ της κουζίνας και του κήπου.) Μειώνουμε κατά πολύ τα σκουπίδια. Τα 2/3 των απορριμμάτων  κομποστοποιούνται.
•    Δεν πετάμε τρόφιμα
•    Αλλάζοντας λάδια στο αυτοκίνητό σας μην πετάτε τα λάδια στην αποχέτευση. Δώστε
•    τα στο συνεργείο ή σε κάποιον που  έχει αλυσοπρίονο.
•    Χρησιμοποιείτε πορσελάνινα φλιτζάνια, πιάτα και μαχαιροπήρουνα αντί για πλαστικά ή χάρτινα μιας χρήσης, γυάλινες αντί για πλαστικές συσκευασίες..
•    Προτιμήστε τις λάμπες με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.  Αλλάξτε όλες τις κοινές λάμπες σας με οικολογικές
•    Μην καίτε τα σκουπίδια σας.
•    Συλλέγετε κι ανακυκλώνετε πλαστικά μπουκάλια.
•      Αρνηθείτε τις συσκευασίες.  Αποφύγετε τις υπερβολικές συσκευασίες .(οικογεν. συσκευασ.) Μπορείτε να αγοράσετε το ίδιο προϊόν από ανακυκλωμένα υλικά
•    Επιλέγετε προϊόντα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής υψηλή ενεργειακή απόδοση, προϊόντα που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και επαναφορτιζόμενα.(μπαταρίες).
•    Αγοράζετε ανακυκλωμένα προϊόντα, (π.χ. ανακυκλωμένο χαρτί υγείας, κουζίνας,  χαρτομάντιλα και  χαρτοπετσέτες σακούλες σκουπιδιών χαρτί και φακέλους). Προϊόντα με το λογότυπο της ανακύκλωσης.
•    Σκεφτείτε  μπορεί να θέλει κανείς να χρησιμοποιήσει κάτι από αυτά που θα πετάξετε; Ρωτήστε τους παιδικούς σταθμούς, τα φιλανθρωπικά ιδρύματος κοινωνικές υπηρεσίες ή τα γραφεία του δήμου σας.
•    Προσέχετε τι πετάτε στα σκουπίδια πλαστικά, αλουμινόχαρτα, ρούχα, παπούτσια κ.λπ., και σκεφτείτε αν μπορείτε να τα διαθέσετε με άλλους τρόπους.
•    Αγοράζετε μόνο τοπικά προϊόντα, οργανικά και βιολογικά.(Υποστηρίζουμε την τοπική οικονομια.)
•    Αγοράζετε χύμα φρούτα και λαχανικά αποφεύγετε τις περιττές συσκευασίες
•    Αγοράζετε επαναγεμιζόμενα τόνερ εκτύπωσης για  το σπίτι ή το γραφείο. Ξαναγεμίζετε σαπούνια, μελένια- υγρά απορρυπαντικά.
•    Τα παλιά έπιπλα και κουζινικά σκεύη μπορούν να είναι χρήσιμα σε άτομα με χαμηλό εισόδημα: Μπορείτε να τα χαρίσετε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
•    Μπορείτε να τα επισκευάσετε ή να τα μεταποιήσετε (αλλάζοντας  ίσως ύφασμα)
•    Σκεφτείτε πριν αγοράσετε: Από τι είναι φτιαγμένο; Μπορεί να κομποστοποιηθεί, να ξανα χρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί; Έβλαψε κανέναν ή το περιβάλλον κατά την παραγωγή
•    Ενημερωθείτε πού υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης. π.χ.  πανεπιστήμιο
•    Βοηθήστε στη διάδοση του μηνύματος:  

Μειώστε – ξαναχρησιμοποιήστε- Ανακυκλώστε- Μετατρέψτε σε κάτι χρήσιμο
    
Ξανά λιώνονται και γίνεται πάλι χαρτί- γυαλί- μέταλλα
Εξοικονομούμε ενέργεια
Προστατεύουμε το περιβάλλον
Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες
Βοηθάμε την οικονομία της χώρας μας
Εξοικονομούμε πρώτες ύλεςΚαταναλωτική νοοτροπία
Λύση  προβλήματος  ρύπανσης
Διαχείριση απορριμμάτων

 

Ποια υλικά δε  μαζεύουμε

ΧΑΡΤΙ : ΔΕ μαζεύουμε χάρτινες συσκευασίες από γάλα ή αναψυκτικά. Συσκευασίες σοκολάτας, τσιγάρων. Γιατί περιέχουν και άλλα υλικά.
ΓΥΑΛΙ : ΔΕΝ συγκεντρώνουμε τα μπουκάλια με τα καπάκια ή τα πώματα.
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ : ΔΕ μαζεύουμε κουτιά από κονσέρβες φαγητού από γάλα, από καφέ, γιατί δεν είναι από αλουμίνιο.

Ποια υλικά μαζεύουμε

ΧΑΡΤΙ: Μαζεύουμε τις εφημερίδες, τα παλαιά τετράδια, αφού βγάλουμε πρώτα το εξώφυλλο, τα παλαιά βιβλία, τα περιοδικά, τα χαρτόνια.
ΓΥΑΛΙ:: Μαζεύουμε όλα τα μπουκάλια.
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Μαζεύουμε τα αλουμινένια κουτιά των αναψυκτικών και μόνο αυτών που έχουν το σήμα της ανακύκλωσης. Επίσης, τα αλουμινένια κουτιά είναι πιο ελαφριά, δεν κολλάει μαγνήτης πάνω τους. (Στα σιδερένια κολλάει.)

 

anakyklalumin.jpgxronos_dialysis.jpg 

 

    Αρχική σελίδα

  Το σχολείο μας

    Η περιοχή μας
    Εγκαταστάσεις
    Ιστορικό
    Το προσωπικό
    Τάξεις, μαθητές
    Επικοινωνία

  Δραστηριότητες

    Ημερολόγιo 
    Ευέλικτη ζώνη

  Για τους μαθητές

    Για όλες τις τάξεις
    ΣΤ' Τάξη
    Ε' Τάξη
    Δ' Τάξη
    Γ' Τάξη
    Β' Τάξη
    Α' Τάξη

  Για τους γονείς

    Πληροφορίες