sign01.jpg
Σκουπίδια - Υπερκαταναλωτισμός

ΣΤ΄ τάξη - 2009 - 2010
  
greenbt.jpg Η χωματερή της Δουρούτης   greenbt.jpg Φανάρια, ανεξέλεγκτες χωματερές   greenbt.jpg Σκουπίδια στο πεζοδρόμιο   greenbt.jpg Θάψιμο απορριμάτων   greenbt.jpg Σκουπίδια στο σπίτι  greenbt.jpg Σκουπίδια στο σχολείο    greenbt.jpg Κατασκευές   greenbt.jpg Στο πάρκο της γειτονιάς μας   greenbt.jpg Διαχείριση απορριμάτων τα παλιά χρόνια   greenbt.jpg Σούπερ μάρκετ   greenbt.jpg Επίσκεψη στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών.   greenbt.jpg Στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης   greenbt.jpg Ενημέρωση  

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ  

 

26- 4 – 2010
  Σήμερα πήγαμε στο εργοστάσιο  ΚΔΑΥ στη βιομηχανική περιοχή στο Ροδοτόπι, που λειτουργεί από το Νοέμβρη του 2008 και η κατασκευή του στοίχισε 1.500.000  Ευρώ.
  

kentro_anakyklosis_01.jpg kentro_anakyklosis_02.jpg

 

Φτάνοντας με το λεωφορείο  είδαμε έξω  και γύρω από τις εγκαταστάσεις  του εργοστασίου μεγάλα δέματα . Δέματα… δέματα  από διάφορα υλικά… 

 

Ήταν από χαρτί, χαρτόνι, πλαστικά μπουκάλια νερού, πλαστικά απορρυπαντικών, διάφορα άλλα πλαστικά, αλουμινένια κουτιά ,σίδερο και σε ανοιχτά μεγάλα δοχεία σπασμένα γυαλιά….

 

Ήρθε ένας υπεύθυνος για να μας ξεναγήσει και να μας ενημερώσει.

kentro_anakyklosis_03.jpg
kentro_anakyklosis_04.jpg

Έξω από το εργοστάσιο υπήρχαν συστήματα πυρόσβεσης. 

Το Καλοκαίρι ανοίγουν τους πυροσβεστικούς πύργους  και ο χώρος γύρω από το εργοστάσιο καταβρέχεται  για να μη γίνει ανάφλεξη κάποιων υλικών. 


  

Ο υπεύθυνος μας ενημέρωσε ότι έρχονται απορρίμματα από όλη την Ήπειρο (Άρτα- Πρέβεζα) και από τους  δήμους του λεκανοπεδίου, κυρίως από τους δήμους Μπιζανίου τα περισσότερα ,αλλά κι από το Δήμο Δωδώνης , όχι όμως από το δήμο Ιωαννιτών.

   kentro_anakyklosis_05.jpg

     

 Από το δήμο Ιωαννιτών… παίρνουν υλικά μόνον από τους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού – αλουμινίου . Επίσης όλα τα super market φέρνουν χαρτόνια και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Μπορούν λοιπόν και ιδιώτες να φέρνουν υλικά  ανακύκλωσης ….
           Η εταιρία είναι ιδιωτική. Επιχορηγείται  και το 1/3 από το κράτος. Τα έσοδά της προέρχονται από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών. Οι εργαζόμενοι είναι17- 18 άτομα   και 2-3 άτομα διοικητικό προσωπικό, εργάζονται 8άρωρο με διάλειμμα 30 λεπτών. Εργάζονται σε μία βάρδια.

           Φορτηγά των δήμων μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στην εταιρία. Εκεί πάντα πρώτα γίνεται το ζύγισμα. Η ζυγαριά μοιάζει με γέφυρα. Ανεβαίνει πάνω το φορτηγό με τα ανακ. Υλ. και στα γραφεία εμφανίζεται το αποτέλεσμα .Στη συνέχεια τα υλικά  προωθούνται στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων ,που αποτελούνται από ένα και μόνο κτίριο. Ένας μεγάλος χώρος με μηχανές κι ένας μικρότερος για γραφεία…   

 

kentro_anakyklosis_06.jpg kentro_anakyklosis_07.jpg

 

            Ανεβήκαμε λίγα σκαλιά και φτάσαμε σ’ ένα χώρο σαν παρατηρητήριο  απ’ όπου βλέπαμε όλο το εργοστάσιο. Είχε μεγάλα παράθυρα που το Καλοκαίρι τ’ ανοίγουν και δυο βασικά μηχανήματα τον διαλογέα (διαλογητήριο) και το δεματοποιητή . Ένα μεγάλο κλάρκ μετέφερε τα αν. υλ. και με έναν ιμάντα ανέβαιναν στο διαλογέα και περνούσαν μπροστά από τους εργαζόμενους . Δίπλα και κάτω από τον καθένα εργαζόμενο υπήρχαν κίτρινοι κάδοι... .Οι  εργαζόμενοι με γάντια και μάσκες  διαχώριζαν και διάλεγαν τα υλικά  και τα έριχναν στους κάδους κατά είδος.(χαρτί- πλαστικό- αλουμίνιο  κλπ…)
Με  μαγνητικό τρόπο διαχώριζαν  τα  μέταλλα (κονσερβοκούτια κλπ ). Τα υπολείμματα (μη ανακυκλώσιμα υλικά )συγκεντρώνονταν  για να μεταφερθούν στη χωματερή.
 Κάθε μέρα πετάνε στη χωματερή 1-2 τόνους  μη ανακυκλώσιμα υλικά ( ένα ποσοστό 1 προς 3.

 

kentro_anakyklosis_08.jpg  

Όταν ο κάθε  κάδος  από το κάθε είδος υλικού γεμίσει τον αδειάζουν και με το κλαρκ μεταφέρεται στην πρέσα ( δεματοποιητή) . Εκεί πρεσάρεται ,συμπιέζεται, δένεται αυτόματα με σύρμα και έτοιμα δέματα  μεταφέρονται στο χώρο αποθήκευσης για να μεταφερθούν με τα φορτηγά της εταιρίας στις διάφορες αγορές για ανακύκλωση.
Είδαμε δίπλα από το δεματοποιητή πολλά δέματα διαφορετικού είδους πλαστικών, χαρτιού- χαρτονιού κλπ. Τα πλαστικά μεταφέρονται στο  Κιλκίς, τα χαρτιά και τα χαρτόνια στη Θες/νίκη. Το γυαλί μεταφέρεται στην Αθήνα κι από κει μετά από διαλογή στις αγορές της Βουλγαρίας ή της Κίνας για ανακύκλωση. Το περισσότερο ανακυκλώσιμο υλικό είναι το χαρτί.
Καθημερινά συγκεντρώνονται 30 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και το χρόνο 5.000 τόνοι.
Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων στο εργοστάσιο. Κάνουν τα εμβόλια που πρέπει έχουν ειδικές στολές…( που δεν είδαμε κανέναν εργάτη να τη φοράει…)
Στο τέλος της βάρδιας ο χώρος μέσα στο εργοστάσιο πλένεται, όπως και ο χώρος υποδοχής και ζυγίσματος των ανακυκλώσιμων υλικών. 

 
kentro_anakyklosis_09.jpg

  

Ο υπεύθυνος μας  έδωσε κι άλλες χρήσιμες πληροφορίες:
 *  Την καλύτερη  ανακύκλωση (συλλογή- διαλογή) κάνει το Πανεπιστήμιο. Κάνει κανονικό διαχωρισμό. Όχι όπως γίνεται πολλές φορές που υπάρχει δυσκολία στη διαλογή υλικών επειδή περιέχουν διάφορα υπολείμματα κυρίως τροφών (κεσεδάκια γιαούρτι, σπληνάντερα… το Πάσχα κλπ). Έτσι τα υλικά αυτά που δεν είναι καθαρά κατά τη διαλογή πετιούνται και καταλήγουν στη χωματερή.
Άρα πριν πετάξουμε τα υλικά μας στον αντίστοιχο κάδο ανακύκλωσης πρέπει να τα καθαρίζουμε κατά κάποιο τρόπο…
*  Το εργοστάσιο χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια και τα κλαρκ φυσικό αέριο. Άρα δε ρυπαίνει το περιβάλλον.
Τον ρωτήσαμε για τα σκουπίδια που ήταν στοιβαγμένα στον περίβολο σε πρόχειρα δέματα  ανακατεμένα. Μας είπε ότι τα συμπιέζουν ελαφρά , για να μη διασκορπίζονται…. τα δένουν πρόχειρα και τα αποθηκεύουν για τα διαχωρίσουν αργότερα. Τα λύνουν και κάνουν κανονικά τη διαλογή… και δεματοποίηση…
Στην ερώτησή μας αν στο μέλλον θα γίνει κάποιο εργοστάσιο ανακύκλωσης κάποιου υλικού και στην περιοχή μας, δε  γνώριζε να μας απαντήσει…
 kentro_anakyklosis_10.jpg

  

Σ’ αυτή μας την επίσκεψη λύσαμε πολλές απορίες  σχετικές με την ανακύκλωση. Δυο πράγματα όμως κρατήσαμε :
1.    Πού καταλήγουν τα χαρτιά και το αλουμίνιο από τους κάδους του Σχολείου μας.
2.    Όταν ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια μας, να φροντίζουμε να τα καθαρίζουμε από διάφορα υπολείμματα…    ( Ένα απλό ξέπλυμα αρκεί.)


 

 

    Αρχική σελίδα

  Το σχολείο μας

    Η περιοχή μας
    Εγκαταστάσεις
    Ιστορικό
    Το προσωπικό
    Τάξεις, μαθητές
    Επικοινωνία

  Δραστηριότητες

    Ημερολόγιo 
    Ευέλικτη ζώνη

  Για τους μαθητές

    Για όλες τις τάξεις
    ΣΤ' Τάξη
    Ε' Τάξη
    Δ' Τάξη
    Γ' Τάξη
    Β' Τάξη
    Α' Τάξη

  Για τους γονείς

    Πληροφορίες