Στις 1 Απριλίου ημέρα Τετάρτη, η τάξη μας (ΣΤ΄) έκανε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας. Σε αυτόν τον φορέα έχει ανατεθεί η προστασία της λίμνης Παμβώτιδας και του οικοσυστήματός της, δηλ. του περιβάλλοντος αλλά και κάποιων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας της λίμνης που απειλούνται με εξαφάνιση. 

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή: Στις 09:10 περίπου επιβιβαστήκαμε στο αστικό λεωφορείο έξω από το σχολείο μαζί με τον δάσκαλό μας και την κυρία διευθύντρια. Στο αστικό συζητούσαμε για το πώς θα ήταν αυτό το μέρος. 

 


Προβολή ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

 

Περίπου στις 09:30 κατεβήκαμε στο σταθμαρχείο του κέντρου και συνεχίσαμε με τα πόδια προς το ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι* που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη. (σημ. τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης βρίσκονται μέσα στο ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι). Μετά από 10 λεπτά πεζοπορία περίπου, φτάσαμε στο στόχο μας. *(ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. = Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων)


  

Ήταν ένα κτίριο που έβλεπε σε μια εσωτερική αυλή. Στο εσωτερικό του κτιρίου υπήρχαν πολλά δωμάτια, εμείς όμως μπήκαμε σε μια αίθουσα στην οποία βρισκόταν γραφεία και ένα μεγάλο τραπέζι. Μόλις μπήκαμε, μας υποδέχτηκαν δύο πολύ καλές κυρίες και καθίσαμε στις καρέκλες γύρω από το μεγάλο τραπέζι
.



 
Σε λίγη ώρα αρχίσαμε να παρακολουθούμε τις εικόνες που μας έδειχναν στον προτζέκτορα και τη μία από τις δύο κυρίες να μας εξηγεί στην αρχή τους στόχους του Φορέα και στη συνέχεια να μας λέει διάφορα  πράγματα για τη λίμνη. Είδαμε στην οθόνη διάφορα ζώα της λίμνης όπως φαλαρίδες, καστανοκέφαλους γλάρους κ.α. Αρκετά από αυτά τα ξέραμε ήδη γιατί τα είχαμε δει στην πρώτη επίσκεψη που είχαμε κάνει στη λίμνη στις 10 Μαρτίου και τα είχαμε φωτογραφήσει κιόλας. Επίσης γνωρίσαμε κάποια από τα προστατευόμενα είδη αλλά και τα είδη βλάστησης που υπάρχουν στη λίμνη. Μάθαμε, ας πούμε, ότι ζώα υπό εξαφάνιση είναι: η κτρινομπομπίνα, η βαλτόπαπια, η τσίμα, ο λοφιοφόρος τρίτωνας κ.ά.
 


Σε αυτή τη συζήτηση μιλήσαμε για τους κυνηγούς που κυνηγούν παράνομα, για τους ψαράδες και για τη ρύπανση της λίμνης από μερικούς ανθρώπους που με την αμέλειά τους μερικές φορές δεν ξέρουν πόσο βλάπτουν το περιβάλλον της.



Μετά μας είπαν κι άλλα πράγματα για την λίμνη και εμείς δεν σταματούσαμε να κάνουμε ερωτήσεις όπως για παράδειγμα: αν η βαλτόπαπια είναι είδος υπό εξαφάνιση, ποια πουλιά είναι αποδημητικά κτλ.


   

 

Μερικές από τις πληροφορίες που συγκρατήσαμε ακόμα είναι ότι το μέσο βάθος της λίμνης είναι  4,5 μ. και το μέγιστο 9 μ. Επίσης μάθαμε ότι το νησάκι είναι το μόνο νησί στην Ευρώπη μέσα σε λίμνη που κατοικείται!

Όταν η κυρία που μας εξηγούσε όλα αυτά τα πράγματα τελείωσε την παρουσίαση, η άλλη κυρία μάς έδωσε κάποιες ζωγραφιές και χωριστήκαμε σε 2 ομάδες. Θα κάναμε έναν διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα την καλή και την άσχημη όψη της λίμνης. Η μία ομάδα έπρεπε να ζωγραφίσει μία βρόμικη λίμνη ενώ η άλλη μία καθαρή.



 

Μας άφησαν 30΄ και μετά πήραν τις ζωγραφιές μας και τις εξέτασαν προσεκτικά. Στο τέλος μας έδωσαν τα βραβεία. Οι τέσσερις νικητές ήταν: ο Ζήκος, η Χριστίνα, ο Δημήτρης και ο Χριστόφορος. Ο Ζήκος πήρε μία μολυβοθήκη, η Χριστίνα ένα τετράδιο και ο Δημήτρης  και ο Χριστόφορος από μια κονκάρδα. Όλοι μας όμως πήραμε από δύο αυτοκόλλητα και ένα βιβλιαράκι με πληροφορίες για τη λίμνη μας την Παμβώτιδα.


 

Αφού τελείωσε η επίσκεψη πήγαμε και καθίσαμε σε κάτι παγκάκια και φάγαμε το κολατσιό μας. Μετά από ένα τέταρτο πήγαμε ξανά στο σταθμαρχείο και πήραμε το λεωφορείο όπου θα μας οδηγούσε στο σχολείο μας.




Γυρίσαμε πάλι στην τάξη μας εντυπωσιασμένοι από αυτή την επίσκεψη. Περάσαμε δημιουργικά την ώρα μας στο Φορέα Διαχείρισης Λίμνης και μάθαμε και μερικά πράγματα που μας φάνηκαν παράξενα.




Στο διάλειμμα, μόλις είδαν τα δώρα μας τα άλλα παιδιά του σχολείου, μας ρωτούσαν που τα βρήκαμε. 

Θα θέλαμε να ξαναπάμε για να μάθουμε κι άλλα πράγματα ακόμα για τη λίμνη μας! 


 

 

Σημ,: Το παραπάνω κείμενο αποτελεί σταχυολόγηση από κείμενα των παιδιών με τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη που είχαν γράψει ατομικά ή σε ομάδες των δύο. Τα πρωτότυπα κείμενα (όπως ακριβώς τα δακτυλογράφησαν τα ίδια τα παιδιά στον υπολογιστή του εργαστηρίου πληροφορικής του σχολείου μας) βρίσκονται αυτούσια εδώ.

 
Σχετικοί σύνδεσμοι:
 
Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας
 
Απειλούμενα είδη πουλιών  (Ορνιθολογική εταιρία)
Μια πρόταση για ορνιθολογικό πάρκο στη λίμνη μας (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία)




    Αρχική σελίδα

  Το σχολείο μας

    Η περιοχή μας
    Εγκαταστάσεις
    Ιστορικό
    Το προσωπικό
    Τάξεις, μαθητές
    Επικοινωνία

  Δραστηριότητες

    Ημερολόγιo 
    Ευέλικτη ζώνη

  Για τους μαθητές

    Για όλες τις τάξεις
    ΣΤ' Τάξη
    Ε' Τάξη
    Δ' Τάξη
    Γ' Τάξη
    Β' Τάξη
    Α' Τάξη

  Για τους γονείς

    Πληροφορίες