Ανακοινώσεις

Τελευταίες ανακοινώσεις. σχετικά με επικείμενες δράσεις και θέματα της σχολικής ζωής.

Περισσότερα

Ημερολόγιο

Δράσεις, δραστηριότητες, γιορτές, εκδηλώσεις, επισκέψεις που έγιναν από το σχολείο μας με αντίστροφη χρονολογική σειρά. θα τις βρείτε στο blog μας.

Περισσότερα

Υλικό

Υλικό για τους μαθητές ανά τάξη και μάθημα. Σύνδεσμοι, εφαρμογές, παιχνίδια, κουίζ κ.ά. που κάνουν το μάθημα παιχνίδι.

Περισσότερα

Διάφορα

Σύνδεσμοι, υλικό για γονείς και άλλα διάφορα ενδιαφέροντα θέματα.

Περισσότερα

Φυσική ΣΤ΄

Μικρόβια και μεταδοτικές ασθένειες

mikrovia

Συλλογή εκπαιδευτικών βίντεο Φυσικής

Μια σελίδα με πολλά εκπαιδευτικά βίντεο φυσικής και πειράματα με απλά υλικά.

videocollectionz

 

Η φωτοσύνθεση

Μια παρουσίαση που μας εξηγεί τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης στα φυτά.

 Από : Γιάννης Σαλονικίδης

Η Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Των Ζώων (πανίδα)

Εξερευνήστε τον κόσμο των ζώων διαβάζοντας τις πληροφορίες γι' αυτά και βλέποντας φωτογραφίες ή μικρά βίντεο από το καθένα.
Μπορείτε ακόμα να παίξετε παιχνιδάκια γνώσεων για να δείτε πόσο καλά γνωρίζετε το θέμα ή για να μάθετε περισσότερα ακόμη.
 

Το κρυπτόλεξο των πτηνών

Βρες τα κρυμμένα πτηνά μέσα στα κρυπτόλεξα. Μόλις λύσεις ένα κρυπτόλεξο, μπορείς να φτιάξεις ένα εντελώς καινούργιο και να παίξεις ξανά από την αρχή κάνοντας κλικ στο αυτοκινητάκι (ανανέωση)
 

Η καρδιά

Μια παρουσίαση που μας δέιχνει πώς ακριβώς λειτουργεί η καδριά και πώς γίνεται η κυκλοφορία του αίματος.
 

 

Η όραση

Μια παρουσίαση που μας εξηγεί τη λειτουργία της όρασης. Δες την πορεία που ακολουθεί το φως μέσα από το φακό του ματιού μας. Μάθε πού οφείλεται η μυωπία και η υπερμετρωπία και πώς διορθώνονται.
 

Μίξη φωτός (Ανάμιξη φωτεινών ακτίνων)

Κινήστε με το ποντίκι τα τρία φωτεινά τετράγωνα (κόκκινο, πράσινο, μπλε) (RGB = Red, Green, Blue) και δείτε τα χρώματα που βγαίνουν απο τη μίξη τους.

 

Μίξη χρωμάτων (ανάμιξη χρωστικών ουσιών)

Κινήστε με το ποντίκι τα τρία έγχρωμα τετράγωνα (κυανό, ματζέντα, κίτρινο) (CMY = Cyan, Magenta, Yellow) και δείτε τα χρώματα που βγαίνουν απο τη μίξη τους.

 
 

Ανάκλαση (μόνο)

Κίνησε την ακτίνα του φωτός με το ποντίκι και παρακολούθησε τη γωνία με την οποία πέφτει πάνω σ' έναν καθρέφτη και τη γωνία με την οποία ανακλάται.

 
 

Διάθλαση (μόνο)

Κίνησε την ακτίνα του φωτός με το ποντίκι και παρακολούθησε τη γωνία με την οποία περνάει η ακτίνα του φωτός από το ένα υλικό (αέρα) στο άλλο) νερό. Μπορείς όμως αν θέλεις να αλλάξεις υλικά..

Ανάκλαση και διάθλαση 1

Κίνησε με το πονίκι σου την ακτίνα του φωτός που περνάει από το ένα υλικό στο άλλο (π.χ. από τον αέρα στο νερό) και παρατήρησε πώς αλάζει πορεία και πώς συμπεριφέρεται ακριβώς. Μπορείς αν θέλεις να αλλάξεις υλικά (π.χ. γυαλι, διαμάντι κτλ.)

 

 
 

Ανάκλαση και διάθλαση 2

Παρατήρησε τη συμπεριφορά της ακτίνας του φωτός από έναν φακό που φέγγει κάτω από την επιφάνεια του νερού. Κίνησε τη δέσμη του φωτός ή τον φακό για να δεις πότε η ακτίνα ανακλάται εντελώς και πότε διαθλάται στην επιφάνεια που χωρίζει τα δύο υλικά.
 

   
 

Ολική ανάκλαση, διάθλαση και είδωλα (ψαράκια)

Πρατήρησε πώς βλέπουν τα ψάρια κάτω από την επιφάνεια του νερού. Διάβασε τις εξηγήσεις της σελίδας και δες γιατί το ψαράκι εξαφανίζεται ξαφνικά.

  

Σκιά

Κουνώντας την πηγή του φωτός (τη λάμπα) παρατηρείς πότε μεγαλώνει και πότε μικραίνει η σκιά της μικρής παρέας. Μπορείς όμως αν θέλεις να μετακινήσεις και αυτήν.
 

 

 

Ευθύγραμμη διάδοση του φωτός

Εδώ βλέπουμε πολύ καλά πού οφείλεται το "φαινόμενο της μικρής τρύπας" όπου βλέπουμε το αντικείμενο αντεστραμμένο. Ακουλουθήστε τις οδηγίες και θα δείτε ότι το φαινόμενο είναι ακόμα μία απόδειξη της ευθύγραμμης διάδοσης του φωτός.